top of page

Nygårdsvoldbåt

En såkalt "Nygårdsvoldbåt" betydde statlig støtte til byggingen gjennom Statens Fiskarbank.

Båtene ble gjerne bygget på den tiden for å kunne forlenges, ganske bred i forhold til lengden. 

Dette var et tiltak som ble satt i verk for å fornye fiskeflåten i de harde 30-åra.  

Mange var nedslitte og utrangerte fiskebåter fra England og trengte fornying.

 

 

Standheim på sildefiske i 1952

Til Bergen

Det var Arthur Årseth som da kjøpte Rodon og bygget henne om til lystbåt. Hun fikk nytt styrehus og fikk innredning i lasterommet. Arthur ga henne navnet "Gubben" og tok flere turer til Shetland som følgebåt for småbåter som tok turen over på  syttitallet

 

Til Halsnøy.

I 1979 var  det Jan Gunnar Sjo fra Halsenøy som kjøpte  båten og hun ble fortsatt brukt som fritidsbåt og ble kalt "Gubben 2".

 

 

Tilbake til Bergen igjen.

 I 1980-81  ble hun solgt nordover til Bergen igjen og det var Rolf Vågene  og  Svein Rekve som tok henne i bruk. Hun ble innmeldt i skipsregisteret og fikk nytt kallesignalet LBLC. Rolf og Svein brukte henne som fritidsbåt frem til 1987. Voldamotoren som etterhvert var blitt ganske sliten, ble satt på land. Motoren forsvant sporløst fra skuret den var lagret i og ble dessverre ikke funnet igjen. Midt på 90tallet overtok Bjørn Alvøen Cardinal. Hun ble satt på land og Bjørn renoverte skroget, satte inn endel nye spant.

Styrehus,dekk og dekksbjelker ble fjernet.Ny propell og aksling ble satt inn ved Sanviken slipp.Cardinal ble så slept til Alvøen og ble liggende der i flere år uten at noe ble gjort.

Jeg fikk endelig kjøpe skroget i 2002 og hun ble slept til Åstveitvågen i august og jeg begynte arbeidet ganske med en gang og hun har siden da hatt -og fremdeles har, sin hjemmehavn der.

 

 

"Cardinal" ble bygget i 1935, og fikk navnet "Strandheim".

 

Det var båtbygger Lars Salthammer på Vestnes  i Møre og Romsdal som bygget båten for Hans og Paul Strand fra Gjerdsvika, Sande.

Den var 42 ft. Motorkutter med en 20 hk. Voldamotor.

I 1945/1946 ble Strandheim forlenget til 51,4 ft. og fikk ny og større motor, - en 30 hk. Voldamotor. Dette ble gjort hos Rasmus Høydalen i Høydalsvik, Austefjorden..

For liten båt.
For liten fart.

Midt på femtitallet  økte kravet til større fart, og i 1957 ble det satt inn en ny Voldamotor. Da sto valget mellom en 50 hk. og en 40 hk.

Det var plassen svinghjulet trengte som avgjorde det hele. Det var ikke plass nok til svinghjulet til en 50 hk. Det ble derfor satt inn den største det var plass til, en 40 hk. Volda.

 

Nytt navn ny eier og ny hjemmehavn.

I 1964 solgte familien Strand "Strandheim" til  Jon  A. Flem fra Longva, Haram og  hun fikk da navnet "Rodon" med kjennetegn  M125H. Jon hadde båten bare ett år før hun ble solgt videre.

 

Til  Hamnen på Værlandet. 

Magnus Kalvøy fra Værlandet kjøpte "Rodon" i 1964 og ble værende i

merkeregisteret for fiskeflåten med kjennetegn  SF338A .

Magnus beholdt navnet "Rodon" og drev fiske på kysten med henne i 5 år. I løpet av denne tiden stelte han godt med henne og fikk blant annet skiftet inn nye kjølbolter. Han kjøpte seg ny båt i 1970 og solgte "Rodon".

Når han tok i bruk "nyebåten".angret han ganske snart på salget fordi den nye båten ikke kunne sammeligne seg med "Rodon".

Han sier at han angret fordi den neste båten han fikk var langt fra å være en så god sjøbåt som gamle Strandheim. 

 

I 1970 solgte Magnus Kalvøy "Rodon"  til  Bergen og hun gikk dermed ut av Merkerigisteret for fiskeflåten.

 

 "CARDINAL"  (ex. "Strandheim")

eier rekken

fra 1935 til 2002

bottom of page